demeterboraszat.hu

+36205851126

demeterboraszat.hu
  • Kategóriák
    • Akciók 
    • Vörösborok 
    • Fehérborok 
    • Rozé borok 
    • Borcsomagok 
    • Ambrózia Szőlőmagszirup  
  • Blog
  • Rólunk
  • Borbár 44
Vissza
Borkínálás: ez is a vendéglátás része!
Szept 20
2022
19:47
Szept 20
2022
19:47

Borkínálás: ez is a vendéglátás része!

A bor az ünnepi asztalokon éppen úgy helyet kap, mint az esti kikapcsolódáskor a vacsora mellett. A fajta megválasztása mellett az sem elhanyagolható azonban, hogy miként kínáljuk az értékes nedűt. Ha odafigyelünk néhány apróságra, akkor a borfogyasztás teljesebb élményt kínál majd.

Nem mindegy a hőmérséklet!

A borkínálással összefüggésben elsőként az ital hőmérsékletét érdemes megemlíteni. Attól függően célszerű ezt megválasztani, hogy milyen italt kínálunk, hogyan teljesedik ki leginkább a benne levő íz és aroma. Erről rendszerint találhatunk tájékoztatást a palackon. Alapvetően érdemes tudni, hogy a vörösboroknál 16-18 fok az ideális, a fehérborok és a rosék esetében ez 8 és 10 fok között alakul. A pezsgőket ezeknél jóval hidegebben töltjük a poharakba, méghozzá 6-8 fokon. Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor már sokat tehetünk az ízvilág tökéletes kiteljesedésnek érdekében. A vörösboroknak elegendő szobahőmérséklet után körülbelül félóra a hűtőben és már mehet is az asztalra.

Milyen pohárba?

Ez a másik lényeges kérdés. Nem véletlen, hogy a borospohár kelyhe tulipánalakú. Ez azt a célt szolgálja, hogy az öblös része megtámogassa az illatanyagok felszabadulását. A szájrész, ami szűkebb, biztosítja, hogy ezek az anyagok koncentrálódjanak. A borkóstolás során az sem elhanyagolható, hogy hol fogjuk meg azt a poharat. A szárnak köszönhetően maga a kehely tiszta marad, ráadásul nem is fogjuk felmelegíteni a benne levő nedűt a kezünkkel. Bármekkora is a buli, soha ne töltsük tele a poharat, mindössze harmadáig, így a dolog eleganciája is megmarad. Vendéglátóként a mennyiséget nem mindig egyszerű belőni. Ez attól is függ, milyen stílusban képzeljük el az alkalmat. Ha hagyományos fogyasztásról van szó, akkor egy palack 6 fő részére elegendő. Amennyiben többféle bort is kóstoltatni fogunk, akkor fajtánként 50 ml elegendő egy főnek, tehát egy palackból 14 fő kóstolhat. Ha nagyobb poharakat választunk, akkor 4 fő számára elég egy palacknyi bor. Bőven van tehát mire figyelni, de ne feledkezzünk meg a választani kívánt italok minőségéről sem, ez ugyanis sokkal fontosabb, mint a mennyiségi fogyasztás.

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Demeter Borászat Kft.
  • 3300 Eger, Kőlyuktető út 28
  • +36205851126
  • demeterpinceszet@demeterpinceszet.hu
  • facebook

  • instagram

Lorem ipsum dolor
  • lorem
  • ipsum dolor
  • sit amet
  • lorem
  • consectetur
Webáruház készítés
borgun_hu
  • Akciók 
  • Vörösborok 
  • Fehérborok 
  • Rozé borok 
  • Borcsomagok 
  • Ambrózia Szőlőmagszirup  
  • Blog
  • Rólunk
  • Borbár 44
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.